Steel Beam Party Wall Works: Do You Need a Notice?
12 March 2024

Knocking through to create an open-plan kitchen or living space is one of the most popular projects in North London's Victorian and Edwardian terraces. In most cases it involves a new steel beam, and very often one end of that beam needs to bear on the wall you share with your neighbour. If you are planning steel beam party wall works, the Party Wall etc. Act 1996 will almost certainly apply, and serving the right notice at the right time keeps the project on programme.
The short answer
If a steel beam will be supported on a party wall, the work usually involves cutting into a party structure, which is notifiable under Section 2(2)(f) of the Party Wall etc. Act 1996. The Act stipulates that a party structure notice must be served at least two months before the work starts. If the Adjoining Owner does not consent in writing within 14 days, a dispute arises and surveyors are appointed to agree a Party Wall Award.
When does a steel beam need a party wall notice?
A notice is needed when the work affects the party wall itself. If the beam is supported entirely on your own walls, or on new piers that stand clear of the party wall, the Act may not apply at all.
The most common situations where notice is needed are:
- Cutting pockets into the party wall to take the ends of a new beam.
- Inserting concrete padstones into the party wall to spread the load from the beam.
- Removing a chimney breast and inserting steelwork to support the stack above.
- Loft conversions where new beams are built into the party wall.
Each of these involves cutting into a party structure, which falls under Section 2(2)(f). Our guides to party wall agreements for loft conversions and chimney breast removal cover those projects in more detail.
What about knocking down an internal wall?
Removing an internal wall that sits entirely within your own property is not, in itself, notifiable. The question is where the new beam will bear. If one end sits on the party wall, notice is needed for that part of the work.
What does the Party Wall Act say about steel beam works?
Several sections of the Act are relevant to a typical steel beam party wall project.
- Section 2(2)(f) gives the Building Owner the right to cut into a party structure for any purpose.
- Section 3 stipulates that a party structure notice must be served at least two months before the work begins, and that it must describe the nature and particulars of the proposed work.
- Section 5 provides that if the Adjoining Owner has not consented in writing within 14 days of service, they are considered to have dissented and a dispute has arisen.
- Section 7(5) stipulates that the work must comply with statutory requirements and be carried out in accordance with the plans, sections and particulars agreed between the owners or determined by the surveyors.
The two month period can be shortened if the Adjoining Owner agrees in writing. A party structure notice also ceases to have effect if the work does not begin within 12 months of the notice being served.
What do surveyors need for steel beam party wall works?
The surveyors need to understand exactly how the beam will be supported and installed. In practice, that normally means:
- The structural engineer's drawings and calculations, showing the beam size, bearing positions and padstone details.
- A method statement for the temporary works, such as the props and needles used to support the wall while the beam is installed.
- Details of how the pockets in the party wall will be cut and made good.
Having these ready when the notice is served helps the surveyors check the design and agree the Award without delay. Building Regulations approval is a separate matter and is still needed alongside the party wall process.
Will my neighbour's house be protected?
Yes. Before work starts, the surveyor prepares a Schedule of Condition recording the relevant parts of the neighbouring property. This gives both owners a clear reference point if any damage is reported later. You can read more about why this matters in our article on why a Schedule of Condition protects everyone.
The Party Wall Award will normally set out the agreed drawings, working hours, the method of protecting the Adjoining Owner's property and how any damage will be made good. Section 7(2) of the Act stipulates that the Building Owner must compensate the Adjoining Owner for any loss or damage resulting from the work.
Frequently asked questions
Can the contractor start work once the notice is served?
No. Work should only begin once the Adjoining Owner has consented in writing or a Party Wall Award has been served, and the notice period has expired or been waived.
Does my builder need to go into my neighbour's house?
Usually not, as most beam installations are carried out from the Building Owner's side. If access is needed, Section 8 of the Act gives a right of entry, but 14 days' notice must normally be given first.
Who pays for the party wall surveyors?
The Building Owner normally pays the reasonable fees of both surveyors, because the work is for their benefit. Our guide to party wall surveyor fees explains this in more detail.
Can one surveyor act for both owners?
Yes. If both owners agree, a single Agreed Surveyor can act impartially for both, which is often quicker and more economical.
Speak to a Chartered party wall surveyor in North London
Hudson Party Wall Surveyors is a Chartered, RICS-regulated practice based in North Finchley, acting for Building Owners and Adjoining Owners across North London. If you are planning a knock-through or any steel beam works to a party wall, we can serve the correct notice and guide you through the process from start to finish. Call Simon on 020 3488 7747 or email simon@hudsonpartywallsurveyors.co.uk.
Need help with your Party Wall Matters?
We’re here to help. Call for free advice or book a Chartered Party Wall Surveyor to call you at your convenience.


.jpeg)
